【上門儲存服務】過年要執屋?指定隨存屋!

執屋難題,老是常出現。

每年執屋都好頭痕㗎,左擺右執啲嘢都係咁多,根本原因就係啲嘢唔夠位擺!

呢啲時候,「上門儲存服務」就好適合空間有限嘅家庭用家!

咁究竟執屋有啲咩巧妙位?乜嘢物品適合用「上門儲存服務」?呢款服務有咩類型嘅箱可以揀?而家為你一一解答!

1. 分割法

講到最基本嘅執屋技巧,梗係要由分割法講起!

分割法即係要講屋企清楚咁劃分為唔同嘅區域,儘量根據物品嘅類別擺放喺相應嘅位置。

用呢個方法執完屋,都要切忌將物品「踩過界」,保持恆常嘅分類習慣,咁就可以Keep住屋企整齊!

 

2. 大風吹

執屋第二個要訣:唔好嫌麻煩!

最緊要係徹底搵曬屋企嘅雜物出嚟,咁就可以一勞永逸咁執好間屋啦!

仲有呀,平時喺屋企唔見咗嘅嘢,分分鐘喺梳化底、床底、衣櫃邊緣搵得翻。試下執埋呢啲地方,可能有驚喜。

 

3. 篩選法

屋企嘅物品整唔整齊,同日常生活有好大關係。

咩意思?如果日常要用嘅嘢你反而收到入一入,攞翻出嚟嗰陣簡直可以用「披荊斬棘」嚟形容!

所以,我哋建議執屋嘅時候可以將物品分為幾類,由最常用、間中用,至唔常用咁樣分類,再依序擺放。

執屋除咗整齊,最緊要係方便自己,如果執得靚靚但搵唔翻自己需要嘅嘢,咁就無謂啦!

4. 定期執

字面意思,定期細執好過一次過大執。

歸根究底,大部分人都唔想大執屋企,分開每星期定期整理會舒服過一個月大執一次!

巧妙位就在於平時要提醒自己:啲嘢唔好亂咁擺,唔想大執就要乖。

5. 源頭減廢

「減廢」就當然唔係極端到要掉曬啲嘢啦,而係冇必要嘅嘢就要諗清楚先好買。

如果每日見到鍾意嘅嘢都要買,屋企一年就會多咗300幾件雜物,少數怕長計呀!

啲嘢執完都擺唔曬,點算?

「如果我真係用完以上嘅方法都搞唔掂,屋企又冇更多空間,應該點呀?」

「上門儲存服務」專門為你而設!只需要安坐家中,擺唔曬嘅嘢塞入箱就得,其他嘢由我哋幫你!

服務流程係點?簡單五步就搞掂!

  1. 工作人員會派「吉箱」比客人。
  2. 客人將需要儲存嘅嘢放入膠箱。
  3. Call翻工作人員收走裝滿嘢嘅膠箱。
  4. 大功告成,完成入倉程序!
  5. 如果有需要,可以預約上門派翻已入倉嘅箱比你,或者加「吉箱」擺多啲嘢入倉都得!

 

隨存屋有咩種類嘅箱可以揀?

我哋明白屋企嘅物品種類有好多,所以細至文件箱,大至半個衣櫃咁高嘅掛衣箱,我哋通通都為你準備好。

 

文件箱 (存倉月費: $29/箱起)

文件箱適合擺放相簿、文件等。想擺放私人文件、珍藏自己/仔女嘅功課、考試卷等學習資料?一樣擺得!

 

標準儲存箱 (存倉月費: $49/箱起)

最多客人嘅選擇,萬用Size,大部分雜物都擺得入!

 

特大儲存箱 (存倉月費: $69/箱起)

標準儲存箱嘅加大碼,如果屋企有較為高身嘅雜物,用佢嚟擺就啱曬!

 

大型物件(存倉月費: $69/箱起)

如果有行李箱呢類型嘅大型物品,我哋都可以照為你提供儲存服務,唔肯定要用邊款服務?打嚟問下我哋就清楚曬!

 

掛衣箱 (存倉月費: $89/箱起)

壓軸登場,好使好用嘅掛衣箱,換季衣物/貴重衣物/唔摺得嘅衫都可以掛曬入去,要用嘅時候通知我哋送上門就得!

 

最正嘅家居儲存,揀隨存屋。

睇完咁多,醒目嘅你一定識揀。

Spacebox隨存屋致力做到「一分錢,十分貨」!

仲諗?Click落下面個制搵我哋傾下!