將軍澳迷你倉推介!康城屋企逼爆經驗談。

將軍澳迷你倉

以前租觀塘迷你倉嗰陣,經常要經過好多觀塘工業區,除咗觀塘迷你倉大量嘅貨車廢氣之外,仲要忍受「大汗疊細汗」嘅搬貨過程,租觀塘迷你倉,真係只有辛苦二字可以形容。後來租翻將軍澳迷你倉之後成件事輕鬆曬,仲有專人服務添!

大熱天時,就算有架手推車用下,要經過炎熱夏天嘅試煉都幾惡頂 (示意圖)

 

執屋執得唔好,私樓隨時變雀籠!

 

住日出康城嘅我,雖然屋企係有幾間房,但因為一家人都有唔同嘅閒置物品需要擺放,所以我哋專門用其中一間房嚟擺嘢。

時間耐咗,我哋開始發覺「咁樣落去唔係辦法」,日出康城附近又無乜將軍澳迷你倉,所以當時就走咗去問觀塘迷你倉嘅價格,以及觀塘迷你倉有嘅服務等資料。當時見到間連鎖觀塘迷你倉入面環境唔錯,就直接落咗一年嘅預付。

雖然係多咗個地方擺嘢,但呢一年以嚟難免都有幾次需要翻觀塘迷你倉攞嘢,呢啲時候就會後悔自己租咗迷你倉,每次都需要自己山長水遠咁來回觀塘迷你倉同日出康城,真係好攰。雖然倉內環境的確不錯,但久而久之就會覺得工廠區環境對「大汗底」不太友好。

 

想學點樣有效執屋?

https://www.spacebox.com.hk/blog/家居儲存/【屋企細有乜計】5招令空間感變大-成家住得舒服啲/

 

迷你倉大部分都係位於工業區,日間經常有大量車輛阻塞,就算自駕前往都好唔方便。

邂逅隨存屋

 

正所謂「用開有條路」,用得耐迷你倉,其實真係好享受呢種儲物空間。所以觀塘迷你倉完約前一個星期,我喺網上好積極咁搵究竟有冇一啲一站式嘅迷你倉服務,點知真係比我搵到一間有以上服務,又可以近近哋搬去接近日出康城嘅將軍澳迷你倉——Spacebox隨存屋

 

除咗每件倉存都有獨特標識碼之外,倉內亦有唔少貼心設施:例如抽濕機、全天候監控等,係新穎嘅迷你倉運作模式。

職員有心,顧客放心。

 

隨存屋職員當時好簡單詢問咗我大概有幾多貨之後,就為我安排咗司機送空膠箱上門,等我可以慢慢執嘢入箱,唔需要傳統紙箱搞到屋企污糟邋遢。佢哋仲保證所有空箱都經過專人消毒,就算面對疫情都唔需要再擔心。最後,佢哋會再將所有入好箱嘅物品再送去將軍澳迷你倉。

 

職員會因客人需要,送上膠箱、紙箱、甚至特製嘅衣櫥箱。 令客人無需自行準備儲存方案。

 

足不出戶,享受空間。

 

搞掂曬之後,我就打咗電話比Spacebox隨存屋,佢哋幫我安排好時間由將軍澳迷你倉上門到日出康城收箱入倉,就算要用翻入咗倉嘅物品,都可以搵佢哋幫手出倉,完全唔洗我再自己去迷你倉打理出入倉嘅事。更重要嘅係,我仲可以好清晰咁喺Apps入面見到自己喺迷你倉每一箱貨嘅狀態添!

 

 

對隨存屋嘅評價?

 

Spacebox隨存屋真心幫到手!直到而家,我同隨存屋共渡嘅時光已經超過一年半,佢哋做事唔會馬虎,約好嘅時間每次都如期到達。(有好多司機一聽到日出康城就覺得好麻煩,因為康城多車之餘又要申請呢樣嗰樣先可以入嚟。)隨存屋司機每次都唔會托手踭,盡心盡力咁排除萬難,盡力幫每一位顧客解決儲存空間需求,值得一讚。

 

仲想睇定啲先?比多篇文你參考!

https://www.spacebox.com.hk/blog/迷你倉/1分鐘就知最平將軍澳觀塘迷你倉/