Skip to content

【濕疹革命】𢯎到停不住?濕疹成因、中西醫治方法

「唔好再𢯎啦,再𢯎就流血㗎啦!」「你根本唔知我有幾痕,有幾辛苦!」近年黎愈來愈多人受到皮膚敏感嘅影響,輕則係因乾燥引起嘅痕癢不適,重則會係變成皮膚病。而當中最常見嘅其中一種就係濕疹,如果你或者身邊嘅人有受到濕疹嘅影響,想了解多啲關於濕疹,就繼續睇落去啦。

濕疹又稱為異位性皮膚炎,較常會喺身體嘅關節、四肢、頸部、面部等地方出現。發病時皮膚會變得乾燥、紅腫、痕癢,甚至會出現水泡或因傷口發炎而流膿,所以假如係濕疹嚴重患者,真係會相當影響日常生活,簡單如行路都會因傷口拉扯變得不便。

濕疹患處係關節位真係行路都會痛

雖然真正誘發濕疹嘅成因未明,但我地都可以了解一啲可能引起濕疹嘅因素。

4種常見內在因素

基因遺傳如果父母本身患有濕疹或者過敏症如鼻敏感、哮喘等,小朋友患有濕疹嘅機會會相對提高
免疫系統異常免疫系統失調會令皮膚變得異常敏感,即使係極少嘅致敏原都會令皮膚有不適反應
皮膚屏障功能受損導致經表皮流失的水分增加,令皮膚抵抗功能下降,容易誘發皮膚的炎症反應。
炎症反應又會加重皮膚屏障功能的異常,於是就會形成一個惡性循環。
壓力及情緒波動過度壓力及負面情緒會令壓力荷爾蒙分泌維持高水平,影響免疫系統繼而誘發濕疹。
當免疫系統受到影響,會令濕疹更難控制,隨而引起更多負面情緒及壓力,
令濕疹再度惡化,形成惡性循環。

4種常見外在因素

天氣轉變過高或過低嘅溫度及濕度都會令皮膚變得敏感及乾燥,容易引起或加劇濕疹病況
食物敏感不少濕疹患者均對特定種類食物過敏。例如海鮮、奶類製品、堅果及麩質等
化學物敏感日常生活中經常接觸嘅清潔劑、酒精、香料、人造香精、染料等均為致敏成因之一
環境過敏原過度堆積雜物或疏於清潔家居或工作環境,會容易導致塵埃、污垢積聚。
而當中嘅灰塵、塵蟎、皮屑等均為致敏原,繼而引起過敏反應


深受濕疹困擾嘅你,應該有聽過或者試過各種方法,究竟試用偏方去治療,定係試吓執整齊間屋去改善濕疹狀況?咪住,不如睇咗最普遍及較多人用嘅中醫、西醫濕疹治療方式。想知道中西醫喺治療濕疹嘅手法有咩分別,就可以睇睇以下嘅比較。

西醫治療濕疹方式

方法抗組織胺類固醇藥物/藥膏濕敷療法非類固醇藥劑
時效較快見效較快見效需長期使用需長期服用
注意事項
– 有副作用:嗜睡
– 效果不持久
– 只適合輕症
有副作用:
– 皮膚變薄
– 產生依賴性
– 包裹繃帶使活動不便
– 長期濕敷亦有可能令毛囊發炎
– 需定期觀察白血球指數及肝功能
– 有可能引發肝臟問題
圖片來源:Dr. Roger 腎醫筆記

中醫治療濕疹方式

方法口服中藥及食療外洗中藥
時效較長較快
注意事項– 需長期治療
– 較難快速減低症狀
– 步驟較為繁複


濕疹患者除咗持續嘅醫生治療,改變外在因素都有助鎮靜濕疹嘅情況,由其前段提及過嘅「外在因素」係最易改善。屋企地方淺窄,無可避免地都會堆積咗一堆物品,繼而搞到屋企積積埋埋好多灰塵,唔小心佈下咗誘發濕疹嘅天羅地網。如果想避免呢樣情況而誘發濕疹,不妨使用上門迷你箱,將屋企多餘嘅物品入倉

「上門迷你箱」有唔同類型嘅箱可以揀,例如:標準儲存箱、特大儲存箱、掛衣箱,可以根據個人需要去選擇。而價錢方面,簽6個月儲存箱計劃,每月最低消費只係$180起,抵過租傳統迷你倉好多。


屋企雜物減少咗,空間闊落番,自然就容易打理同清潔,咁就有效減低環境致敏原,同痕癢講bye bye !